Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği “Fide bizden üretim sizden” projesi çerçevesinde seralarda üretilen 2 milyon biber, domates ve patlıcan fideleri çiftçilere ücretsiz dağıtıldı.
Fide dağıtım programına Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın yanı sıra Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Yetimoğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nihat Denek, Eyyübiye Belediye Başkanvekili Mehmet Elgün, Karaköprü Belediye Başkanvekili Hamza Bayer, GAP Tarımsal Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, meclis üyeleri ve çiftçiler katıldı.
Sulanabilir tarım arazileriyle Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Şanlıurfa’da, çiftçiler büyükşehir belediyesi tarafından hayata geçirilen projelerle destekleniyor. GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da çiftçilerin tohum, fide ve fidanlarla desteklenmesi amacıyla büyükşehir belediyesi seralarında yetiştirilen 2 milyon adet biber, patlıcan ve domates fidesi çiftçilere dağıtıldı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Akçakale yolu üzerinde oluşturulan seralarda yetiştirilen fidelerin çiftçilere ücretsiz olarak dağıtımı gerçekleştirildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, fide dağıtım programında çiftçilerle bir araya geldi. Çiftçilerle yakından ilgilenen Gülpınar, seralarda yetiştirilen fideleri dağıttı.
Çiftçilerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Gülpınar, tarımın içerisinden gelen, çiftçiliği bilen, geçimini çiftçilikle sağlayan biri olarak tarım dairesinin paydaşlarıyla beraber yürüttüğü projenin açılışında çiftçilerle bir araya gelmekten son derece mutlu olduklarını söyledi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nde kişiye göre makam değil, makama göre liyakatli ve ehliyetli kişileri göreve getirdiklerini ve bu sürecin devam ettiğini aktaran Gülpınar, “Belediye bünyesinde yeni bir yapılanma içine de gideceğiz. Daha efektif daha kullanılabilir, daha proaktif bir belediye yapılanması için şu anda kolları sıvamış durumdayız. Burada bazı dairelerde değişiklikler olacak. Kişiye özel daire veya makam değil de makama özgü kişiler ve kaliteli, liyakatli, ehliyetli arkadaşlar üzerinden bir yapılanma anlayışı güdüyoruz. İnşallah bununla ilgili önümüzdeki günlerde belediyenin yeniden yapılanmış halini ilk meclis toplantımıza getireceğiz. Buna gerçekten ihtiyaç var. Burada bizim için en önemli olan bir kere bu israfı önlemek, hakikaten bu kaynakları verimli bir şekilde halkın menfaatine kullanabilmek en baştan beri taahhüdümüz buydu zaten’’ dedi.
Türkiye’nin tahıl ambarı olan Şanlıurfa’nın tarım potansiyelini tüm dünyaya tanıtma çabası içerisinde olacaklarını belirten Gülpınar, “Şanlıurfa’yı tarım arazisi büyüklüğü ile değerlendirdiğinizde hem de tarımsal üretim değerleri açısından baktığınızda Türkiye'de ilk üç arasında yer alıyor. Pamuk üretimi, buğday üretimi, mercimek, mısır ve fıstık üretiminde önemli potansiyele sahibiz. Türkiye'nin üretiminin çok önemli bir miktarını Şanlıurfa’nın gerçekleştirdiğini ve ekonomik olarak sulanabilir tarım arazilerinin çok önemli bir miktarına sahiptir. Bu ürün çeşitliliğini daha fazla bereketlendirmek gerekiyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de aslında çok büyük bir görev ifa etmek zorundadır. Bu imkânları daha verimli daha yoğun bir şekilde kullanmanın gayreti içinde olacağız. Çünkü bereketli hilalin kalbinde olan bir şehri çok daha iyi tarım açısından bir yere getirmek aslında hepimizin boynumuzun borcudur. Şanlıurfa'mızın bize sunduğu imkânları en iyi şekilde değerlendirip, bu tip projeleri de hayata geçireceğiz. Bunun için gece gündüz çalışma gayreti içinde olacağız. İstiyoruz ki bu şehir topraktan aldığı ürünlerle yarınlara en güçlü bir şekilde ulaşsın. Tarımda marka şehir olduğumuzu bütün Türkiye'ye bütün dünyaya göstermek zorundayız” şeklinde konuştu.
Geçmiş dönem belediye başkanlarının çalışmalarından dolayı teşekkür eden Gülpınar, devlette devamlılığın esas olduğunu ifade ederek, “Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Fide bizden üretim sizden’ projesine geçmiş dönemde başlatıldı. Ancak devlette devamlılık esastır. Bu konuda emek sarf eden, bu konuyu gündeme getiren, çaba sarf eden, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan ve mensuplarına teşekkürlerimi sunuyorum. Onların da hakkını burada teslim etmek lazım diye düşünüyorum. Biz baştan beri bunu söyledik. Urfa'da taş üstüne taş koyana biz minnettarız. Bu proje de Urfa'da taş üstüne taş koymanın en güzel örneklerinden biridir. Kimin yaptığının bir önemi yoktur. Siyaseten böyle bir mülahaza yapmamız da zaten mümkün değildir. Biz de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak bu işi geliştirmek için gayret edeceğiz. 1 milyon isot fidesi, 500 bin patlıcan fidesi 500 bin domates fidesi olmak üzere 2 milyon adet sebze fidesi dağıtımını gerçekleştirdik. Piyasa değeri 9 milyon TL eski para ile 9 trilyon liralık sebze fidelerini biz 150 bin liraya üretmişiz. Bu rakam kaynakların verimli kullanılması açısından müthiş bir rakamdır. Ayrıca önümüzdeki sezon dağıtılmak üzere 50 bin adet fıstık ve 35 bin adet yağlı zeytin fidesi üretimi için de çalışmalara başladık. 2 milyon sebze fidesinin çiftçilerimize dağıtılması önemli bir konudur. Nasıl dağıtıldı, Kime dağıtıldı, bu konuda şüphe kalmasın diye de sosyal medya üzerinden yaklaşık ortalama bin kişiden talep gelmiş. 13 ilçemizin tamamından talep toplanmış ve fidelerimizin dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Yeni projelerimiz de ilerleyen süreçte mutlaka olacak. Sosyal belediyecilik anlamında uluslararası kuruluşlarla da işbirliğini sürdürerek devam eden yapılanmayı da tamamladıktan sonra halkımızın karşısına inşallah yeni müjdelerle çıkmayı planlıyoruz. Bu süreçte inovasyon ve teknolojinin tüm imkanlarını en iyi şekilde kullanacağız” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy ise “Fide bizden üretim sizden” projesinin Şanlıurfalı çiftçiler için çok anlamlı olduğunu ifade ederek programda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Sebze fidelerini alan çiftçiler ise desteklerinden dolayı Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’a teşekkür ettiler.