Çankırı’da 16 Eylül'de Vefat Edenler Çankırı’da 16 Eylül'de Vefat Edenler

ÖZEL HABER/Çankırı’da 1934 yılında başlayan ve 4 yıl sonra durdurulan “Tenezzüh (Gezinti) Treni” seferleri, 90 yıl sonra “Turistik Tuz Ekspresi” olarak yeniden başlamıştı.

Turistik Tuz Express’i seferlerinin 2.cisi gerçekleştirildi. 25 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen Turistik Tuz Ekspresi'nin ikinci seferiyle Çankırı'yı gezmeye gelen vatandaşları, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Koçbay karşıladı.
Çankırı’nın turizminde ve tanıtımına büyük ölçüde katkı sağlayan Turistik Tuz Ekspresi’ne katılımcıların ilgisi yoğundu.
Trenden inen vatandaşları Çankırı’nın en önemli kültürü olan yâran ekibi yöresel Çankırı yaren müzikleri ve oyunları ile karşıladı. Yarenlerle birlikte oynayarak eğlenen Turistik Tuz Ekspresi yolcuları toplu fotoğraf çekiminin ardından Dünya’nın en büyük Tuz Mağarası olan Çankırı Yer Altı Tuz şehrine gitmek üzere yola koyuldular.
Çankırı’nın tarihi ve turistik alanlarının tanıtıldığı gezi hakkında Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen Çankırıhaber.net’e Turistik Tuz Ekspresi hakkında açıklamada bulundu.
 

Turistik Tuz Ekspresi tren seferinin ikincisinin gerçekleştirildiğini söyleyen Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, “250 tane misafirimiz geldi. İzmit, Ankara, İstanbul, Türkiye'nin her yerinden birçok misafirimiz Çankırı’ya az önce geldi. Evet tabii bu çok sevindirici. Hakikaten emeklerimizin karşılığını aldık. Burada Sayın Valimizin bu seferlerin düzenlenmesinde çok büyük emeği var. Çok teşekkür ediyorum. Yıllardır özlemini duyduğumuz 1934 beri 90 yıl önce gelenek haline gelmiş insanların alışkanlığı haline getirilmiş. Seferlerimiz var. Tenezzüh (Gezinti) Trenleri. Bugün de Turistik Tuz Ekspresi olarak tuz seferleri başladı. Tabii bu destinasyondan önce tuz mağaramızı, akabinde uzun yoldaki yöresel ürünlerimizin satıldığı belgeye Çankırı'nın tarihi ve kültürel alanlarını gezdirmek üzere rehberler önderliğinde Çankırı'mızı tanıtmaya çalışacağız. Çok güzel geri dönüş alıyoruz. Çok büyük heyecanlı, büyük istekli insanlarımız var. Çankırı'yı bilmedikleri. Neden bu şehrin saklandığı gibi böyle ifadeler var ama hakikaten Çankırı bakir. Tarihi ve kültürel anlamda çok zengin bir şehir. Gastronomi anlamında çok zengin bir şehir.” dedi.

Çankırı’nın Başkent’in çok yakınında olmasına rağmen geçmiş dönemlerde bir türlü tanıtım anlamında çok büyük faaliyetler gösterilemediğini ifade eden, Çankırı Belediye başkanı İsmail Hakkı Esen, “Çok şükür Tuz Mağaramıza geçen yıl 2023 yılında 1 milyon ziyaretçi girip çıktı. Sadece festival sürecinde bir yıl boyunca da bir buçuk milyonu buldu. Bu bizim için çok önemli, Ekonomik ve tanıtım anlamında Şehre müthiş bir katkısı var onun için mutluyuz İnşallah devamı gelir. Bunun yanında tabii ki sosyal medyada çok büyük paylaşımlar yapıldı. Bizler yapmaya gayret ettik ama tabi bu kendi dağıtım ağları çok önemli, tanıtım noktasında. Akabinde otobüslerle gelen turizm acenteleri başladı. Şehrimize en iyi şekilde tanıtıp bu anlamda da misafirlerimize koşup net bir şekilde gönderebiliyorsak ne mutlu çok büyük birçok hızlı bir ivmeyle müthiş bir geri dönüşler alıyoruz. İnsanların ziyaret hevesleri çok fazla. Bu bizi mutlu ediyor. Yerel bir yönetim olarak, şehrin emini olarak. Tabii sadece bu bizim işimiz değil. Halkımızın, esnafımızın, tüccarın, vatandaşın, sokakta kim varsa onların da bu işi çok iyi savunmaları lazım. Buradan gelen misafirlerimizi en iyi şekilde misafir ederek gönderebilmemiz lazım. Bu anlamda da Çankırı'mızda çok büyük destek verdi insanlarımız, esnafımız. Bu da bizi sevindirici, mutlu etti. Onun için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum sağ olsunlar.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Burak Kaya