Cihat Yaycı, Türk asker, akademisyen ve yazar olarak tanınmaktadır. Şu anda İstanbul Topkapı Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Doçent Doktor olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nin başkanlığını yürütmektedir. 

Cihat Yaycı kimdir?

29 Nisan 1966'da Elazığ'ın Keban ilçesinde doğan Cihat Yaycı, Türk asker, akademisyen ve yazardır. Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nin kurucusu olan Yaycı, "Mavi Vatan" doktrininin geliştiricisi olarak tanınmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki FETÖ yapılanmasını tespit amacıyla geliştirdiği "FETÖMETRE" ölçme-değerlendirme yöntemi sayesinde tanınırlığı artmıştır. Günümüzde İstanbul Topkapı Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Doçent Doktor olarak görev yapmaktadır.

Yaycı, eğitimine Deniz Lisesi'nde başlayarak, 1988 yılında Deniz Harp Okulu'ndan mezun olmuştur. Ardından, 2000'de Deniz Harp Akademisi ve 2003'te Millî Güvenlik ve Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni bitirmiştir. Kariyerine Donanma Komutanlığı'nda Konsept Şube Müdürlüğü yaparak başlamış ve çeşitli yönetim pozisyonlarında görev almıştır. Marmara Üniversitesi'nde İngilizce İşletme İnsan Kaynakları Yönetimi ve ABD'de Naval Postgraduate School'da fizik ve elektronik mühendisliği üzerine yüksek lisans yapmış, İstanbul Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında doktorasını tamamlamıştır.

Yaycı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı gemilerde görev almış, TCG Yavuz ve TCG Kemalreis'in 2. komutanlığı ve daha sonra komutanlığını yapmıştır. 2011-2012 yıllarında 5. Muhrip Filotillası Komodoru olarak görev yapmış, 2012'de Tuğamiral rütbesine terfi etmiştir. Aynı yıl Moskova askeri ataşesi olarak atanmış, 2014'te Güney Görev Grup Komutanı ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Direktörü olarak görev yapmıştır. 2015 yılında Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanlığı yapmış ve 2016'da Tümamiral rütbesine yükselmiştir.

Cihat Yaycı, 2017'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak atanmış, ancak 2020'de görevden alınmış ve istifa etmiştir. Görevden alınmasının nedenini "onurunun örselendiği" ve "kumpas kurularak görevden uzaklaştırıldığı" şeklinde açıklamıştır. Şu anda Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nin başkanlığını yapmaktadır.

Yaycı, Libya-Türkiye deniz yetki alanlarının sınırlandırılması üzerine çalışmalar yapmakta ve "FETÖMETRE" uygulamasıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yaklaşık 4 bin personelin ilişiğinin kesilmesine neden olmuştur. "Sorular ve Cevaplarla Münhasır Ekonomik Bölge," "Libya Türkiye’nin Denizden Komşusudur" ve "Doğu Akdeniz’in Paylaşım Mücadelesi ve Türkiye" gibi eserleriyle uluslararası ilişkiler ve deniz stratejisi alanında önemli katkılarda bulunmuştur.

İsa İlyasoğlu kimdir? Ne iş yapıyor? İsa İlyasoğlu kimdir? Ne iş yapıyor?

Cihat Yaycı Kimdir

Cihat Yaycı ne iş yapıyor?

Cihat Yaycı, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nin kurucusu ve başkanıdır. Ayrıca İstanbul Topkapı Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Doçent Doktor olarak görev yapmaktadır. Askeri kariyerinde ise Türk Deniz Kuvvetleri'nde çeşitli önemli görevlerde bulunmuş, Mavi Vatan doktrininin geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki FETÖ yapılanmasını tespit etmek amacıyla "FETÖMETRE" adlı bir ölçme-değerlendirme yöntemi geliştirmiştir. Yaycı, deniz stratejileri ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazmakta ve danışmanlık yapmaktadır.

Cihat Yaycı kaç yaşında?

Cihat Yaycı, 29 Nisan 1966 doğumlu olduğuna göre, 2024 itibarıyla 58 yaşındadır.

Cihat Yaycı nereli?

Cihat Yaycı, Elazığ doğumludur. Bu sebeple aslen Elazığlı olduğu düşünülmektedir.

Cihat Yaycı evli mi?

Cihat Yaycı'nın evli olup olmadığına dair kamuya açık bir bilgi bulunmamaktadır. Kişisel hayatı hakkında detaylar genellikle özel kalmaktadır.

Cihat Yaycı'nın kariyeri

Cihat Yaycı, 29 Nisan 1966'da Elazığ'da doğdu. Deniz Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1988'de Deniz Harp Okulu'nu bitirdi. 2000 yılında Deniz Harp Akademisi'nden ve 2003'te Millî Güvenlik ve Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden mezun oldu. 

Kariyerine Eskişehir Hava İkmal Merkezi'nde başladı ve çeşitli askeri görevlerde bulundu. Donanma Komutanlığı karargahında çeşitli şube müdürlükleri yaptı. Marmara Üniversitesi'nde İngilizce işletme insan kaynakları yönetimi eğitimi aldı, ardından ABD'de Naval Postgraduate School'da fizik mühendisliği ve elektronik mühendisliği üzerine yüksek lisans yaptı. İstanbul Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler alanında doktorasını tamamladı.

Yaycı, TCG Yavuz ve TCG Kemalreis'in 2. komutanlığı gibi görevlerden sonra 2005-2006 yıllarında TCG Kemalreis'in komutanlığını üstlendi. 2011-2012 yıllarında 5’inci Muhrip Filotillası Komodoru olarak görev yaptı. 30 Ağustos 2012'de Tuğamiralliğe terfi etti ve Moskova askeri ataşesi oldu.

2014'te Güney Görev Grup Komutanı, 2015'te ise Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanı olarak görev yaptı ve 29 Temmuz 2016'da Tümamiral rütbesine yükseldi. 2017'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak atandı.

15 Mayıs 2020'de Türk Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevinden alındıktan sonra istifa etti. Şu anda Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nin başkanlığını yapmaktadır. Mavi Vatan doktrininin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamış ve FETÖMETRE uygulamasıyla TSK'daki tasfiyelere katkıda bulunmuştur. Yaycı, deniz stratejisi ve uluslararası ilişkiler alanında da çalışmalar yapmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi