Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’nde müsilaj afetinin tekrarını engellemek amacıyla Marmara’ya kıyısı olan 7 il için uyarı yazısı gönderdi. Bakanlık, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ büyükşehir belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale belediyelerinin, atık su altyapı yatırımlarını hızla tamamlamaları gerektiğini belirtti. Bakanlık, Marmara Denizi’nin kirliliğini azaltacak en önemli faktörlerden birinin, atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtmaya dönüştürülmesi olduğunu hatırlattı.

2021 yılında yaşanan müsilaj krizi sonrası Marmara Denizi için hazırlanan 22 maddelik “Marmara Denizi Eylem Planı” çerçevesinde Çevre Bakanlığı, sürecin takipçisi olmaya devam ediyor. Bu plana göre, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin azalması için atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma sistemlerine dönüştürülmesi gerektiği vurgulanmıştı. Ancak Bakanlık, yaptığı incelemelerde, 169 atık su arıtma tesisinden yalnızca 42’sinde dönüşüm çalışmalarının tamamlandığını belirledi. Bakanlık, bu oranın oldukça düşük olduğunu ve Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununu engellemek için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini bildirdi.

Sakarya Akyazı’da 3 Katlı Binada Korkutan Yangın! Sakarya Akyazı’da 3 Katlı Binada Korkutan Yangın!

Bakanlık, 2021 yılında %51 olan ileri biyolojik atık su arıtma hizmeti alan belediye nüfusu oranının 2024 itibarıyla yalnızca %0,7 oranında arttığını açıkladı. Bu durum, müsilajın tekrar yaşanmaması için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bakanlık, Marmara Denizi’nde kirliliği azaltmanın en önemli yollarından birinin azot ve fosfor kirliliğiyle mücadele olduğunu belirtti. Bu bağlamda, belediyelerin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini bir an önce hayata geçirmeleri gerektiğini vurguladı.

Bakanlık ayrıca, atık su arıtma tesislerinin kurulum sürecindeki zorluklar için belediyelere yönelik yer tahsisi, imar planı ve finansman sorunlarının hızla çözülmesi gerektiğini iletti. Marmara Denizi’ndeki müsilaj krizinin tekrar yaşanmaması için Bakanlık, koordinasyon sürecini takip ederek, eylem planının uygulanmasını sağlayacak. Belediye başkanlarına gönderilen uyarı yazısında, söz konusu tesislerin tamamlanmasının önemine bir kez daha dikkat çekildi.

Bakanlık, ilerleyen dönemlerde belediyelerden daha hızlı çözüm beklediğini belirtti. Marmara Denizi’nin temizliği için çalışmalar devam ederken, bu konuda halkın da bilinçlenmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı