Cemil Bayık, PKK'nın (Partiya Karkerên Kurdistan) kurucu üyelerinden biri olup, örgütün yönetim kurulunda yer alıyor. PKK'nın askeri kanadı olan HPG'nin (Hêzên Parastina Gel) ve KCK'nın (Kürdistan Topluluklar Birliği) önemli liderlerinden biridir. 

İsa İlyasoğlu kimdir? Ne iş yapıyor? İsa İlyasoğlu kimdir? Ne iş yapıyor?

Cemil Bayık kimdir?

Cemil Bayık, 26 Şubat 1955'te Elazığ'ın Keban ilçesindeki Aşağıçakmak köyünde doğdu. PKK'nın kurucu üyelerinden biri olan Bayık, Murat Karayılan ve Bahoz Erdal ile birlikte örgütün yönetim kurulunu oluşturuyor. Aynı zamanda 12 kişilik KCK yürütme konseyinin de bir üyesidir.

1970'lerin başında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde öğrenci iken Kemal Pir aracılığıyla Abdullah Öcalan ile tanıştı. 1973 yılından itibaren ideolojik temeller üzerine düzenli toplantılar yapan bir grubun parçası oldu. 1978’deki PKK'nın ilk toplantısında, örgütün Genel Sekreter Yardımcılığına atanarak Abdullah Öcalan'dan sonra en üst düzeydeki isimlerden biri haline geldi. Bayık, 1984 yılında Türk ordusuna karşı silahlı mücadelenin başlatılmasına öncülük etti ve 1995 yılına kadar PKK'nın askeri kanadı olan Artêşa Rizgariya Gelê Kurdistan (ARGK) veya Halk Kurtuluş Ordusu'nun liderliğini üstlendi. 1990'ların başında ise PKK'nın Lübnan'daki eğitim kampının direktörlüğünü yaptı.

Bayık’ın örgüt üzerindeki askeri ve ideolojik etkisi süreklilik gösterirken, zamanla yüzlerce örgüt üyesinin infazıyla da suçlandığı iddiaları bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Bayık'ı 28 Ekim 2015'ten bu yana "en çok aranan teröristler" listesinde kırmızı kategoride yer almaktadır. Yakalanması ya da bilgisi vereni 10 milyon TL ödül beklemektedir.

6 Kasım 2018'de ABD Dışişleri Bakanlığı, Cemil Bayık dahil üç PKK yöneticisi hakkında bilgi sağlayanlara para ödülü vereceğini açıkladı. Bayık için 4 milyon dolarlık ödül sunulmuştur.

7 Nisan 2021'de Türkiye’de 377 kişi ve 12 kuruluşla birlikte Bayık’ın mal varlığı, "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında dondurulmuştur.

Cemil Bayık Kimdir

Cemil Bayık kaç yaşında?

Cemil Bayık, 26 Şubat 1955 doğumlu olduğuna göre, 2024 itibarıyla 69 yaşındadır.

Cemil Bayık nereli?

Cemil Bayık, Elazığ'ın Keban ilçesinin Aşağıçakmak köyünde doğmuştur.

Cemil Bayık ne iş yapıyor?

Cemil Bayık, PKK'nın kurucularından biri ve örgütün yönetim kurulunun bir üyesidir. Askeri ve ideolojik anlamda PKK üzerinde etkisini sürdürmektedir. Ayrıca, 1995 yılına kadar PKK'nın askeri kanadı olan Halk Kurtuluş Ordusu'nun liderliğini yapmıştır. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti tarafından "en çok aranan teröristler" listesinde yer almakta ve terörist faaliyetleri nedeniyle aranmaktadır.

Cemil Bayık evli mi?

Cemil Bayık hakkında özel yaşamına dair detaylı bilgi bulunmamaktadır. 

Kaynak: Haber Merkezi