Ilgaz Yıldıztepe’ye Yeni Teleski Pisti Geliyor Ilgaz Yıldıztepe’ye Yeni Teleski Pisti Geliyor

ÖZEL HABER/Çankırı’nın Ilgaz ilçesine bağlı Sarmaşık, Yuvasaray, Yerkuyu ve Çeltikbaşı köylerindeki 4 köyde, Devrez Vadisi boyunca 1.380 dekar alanda yetiştirilen sarıkılçık çeltiğinin bu yılki rekoltesi, dekar başına 476 kg olmak üzere toplamda yıllık 657 ton olarak planlanmıştı. Ancak aşırı sıcaklar nedeniyle bu hedef tehlikeye girdi. Çeltik tarlalarının sulandığı Devrez Çayı'ndaki su seviyesinin ciddi biçimde azalması, üreticileri endişelendiriyor.
Geçtiğimiz günlerde sarıkılçık çeltiği için ot ilaçlaması yapıldı. Üreticiler, bu aşamada çeltiğin bol miktarda sulanmasının önemini vurgularken, Devrez Çayı'nda her geçen gün azalan suyun üretimi riske attığını ifade ediyor.
Öte yandan Tosya'da, 2021 yılında sulama amaçlı inşa edilen 2 barajdan biri olan Yenidoğan yer altı su depolama alanı, 200 dekar tarım arazisini rahatlıkla sulayabiliyor.
Ayrıca, Tosya Şehit Mustafa Kaymakçı Anadolu Lisesi tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırmada, sarıkılçık çeltiğinin kanser, diyabet gibi çeşitli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde potansiyel bir yardımcı ürün olarak kullanılabileceği de değerlendirilmişti.

Çeltik Susuz

Kaynak: Burak Kaya