Çankırı'da önümüzdeki günlerde Eyyam-ı Bahur sıcaklıkları etkisini gösterecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, şehirde sıcaklıklar önemli derecede artış gösterecek ve bölge halkı aşırı sıcak hava dalgasına karşı uyarılıyor.

Eyyam-ı Bahur Nedir?

Eyyam-ı Bahur, yaz aylarının en sıcak ve bunaltıcı dönemlerini ifade eden Arapça kökenli bir terimdir. Genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin oldukça üzerine çıktığı dönemlerde kullanılır. Bu dönemlerde hava sıcaklıkları yüksek nem ile birleşerek hissedilen sıcaklığın daha da artmasına sebep olur. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri başta olmak üzere tüm Türkiye'de bu sıcaklık artışı etkili olur. Eyyam-ı Bahur, çoğu zaman tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyebilir, bu yüzden çiftçilerin ve hayvancıların bu dönemlerde ekstra dikkatli olması önerilir.

Bu dönemde aşırı sıcaklar, insanların günlük yaşamını da zorlaştırabilmesinden dolayı ilave tedbirler alınması gerekir. Sıcak çarpması, güneş yanıkları ve dehidrasyon gibi sağlık sorunlarına karşı tedbirli olunmalıdır. Uzmanlar, günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkılmaması, bol sıvı tüketilmesi, güneş koruyucu kullanılması ve serin yerlerde vakit geçirilmesini tavsiye ediyor.

Samsun'da Jandarmadan Büyük Operasyon: 32 Bin 740 Makaron Ele Geçirildi! Samsun'da Jandarmadan Büyük Operasyon: 32 Bin 740 Makaron Ele Geçirildi!

Çankırı 5 Günlük Hava Durumu:

Önümüzdeki 5 gün boyunca Çankırı'da hava durumu şöyle olacak:

  • 31 Temmuz Çarşamba: Sıcaklık 35°C, gökgürültülü sağanak yağış bekleniyor. Nem oranının yüksek olması nedeniyle hissedilen sıcaklık daha fazla olabilir. Yağışla birlikte aniden değişen hava koşullarına karşı dikkatli olunmalı.
  • 1 Ağustos Perşembe: Sıcaklık 37°C, hava sıcak ve az bulutlu olacak. Güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için gerekli önlemler alınmalı.
  • 2 Ağustos Cuma: Sıcaklık 36°C, yine sıcak ve az bulutlu bir gün bekleniyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, bu sıcak günlerde hayvanların ve bitkilerin su ihtiyacını karşılamaya özen göstermeli.
  • 3 Ağustos Cumartesi: Sıcaklık 36°C, sıcak hava devam edecek. Sıcak çarpmasına karşı serin yerlerde bulunulmalı ve bol su tüketilmeli.
  • 4 Ağustos Pazar: Sıcaklık 36°C, sıcak ve az bulutlu hava etkisini sürdürecek. Sıcakların etkisini azaltmak için mümkün olduğunca gölgede kalınmalı ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı.

    Çankırı'ya 'Eyyam-ı Bahur' Sıcakları Geliyor!1

Bu sıcak hava dalgası, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar için tehlike oluşturabilir. Uzmanlar, günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınılmasını, bol su tüketilmesini ve serin yerlerde bulunulmasını öneriyor.

Çankırı'da yaz aylarının bu en sıcak döneminde dikkatli olunmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Ayrıca, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar da bu sıcak hava dalgasının etkilerine karşı tedbirli olmalıdır.
 

HABER: Burak Kaya

Kaynak: Burak Kaya