ÖZEL HABER/Çankirihaber.net yazarlarından Nigar Kaya, Nurcan Aslan ile gerçekleştirdiği röportajda, genç sanatçının seramiğe olan tutkusunu ve girişimcilik öyküsünü dinledi. “Başarıyı hep uzaklarda ararız, ancak yanı başımızda Nurcan Aslan gibi genç yetenekler var. Onunla tanışmak büyük bir keyif.” sözleriyle söze başlayan Kaya, Aslan’dan kendisini tanıtmasını istedi.

Nurcan ASLAN kimdir?”

Nurcan Aslan,1988 yılında Çankırı’da doğdum. İlk-orta-lise eğitimimi Çankırı’da tamamladıktan sonra 2006-2010 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümünü derece ile tamamladım. Mezun olduktan sonra özel bir firmada 3 yıl Ürün Geliştirme ve Tasarım departmanında tasarımcı olarak çalıştım. Daha sonra Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Seramik Eğitimi alanında Yüksek Lisansımı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Pedagojik Formasyonumu tamamladım. Çankırı’nın ilçesi Kurşunlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ve Halk Eğitim Merkezinde öğretmenlik yaptım. Yurt içinde düzenlenen sergi, sempozyum, çalıştay, Tubitak projelerinde seramik alanında bildiri, makale gibi çalışmalar ile katkıda bulundum.”

Çankırılı Genç Eğitmen Nurcan Aslan’ın İlham Veren Sanat Yolculuğu (2)-1

Nigar Kaya, “Çok güzel. Genç yaşınıza rağmen epey kariyer yapmışsınız. Bu işi yaparken nelerden ilham aldınız ve size en çok kimler destek oldu?”

Nurcan Aslan, Seramik ile hikâyem, aslına bakarsanız liseyi bitirdikten sonra hobi amaçlı Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde açılan yağlı boya kursu ile başladı. Lise son sınıfta kazanmak istediğim bölüm PDR idi. Kursta kara kalem çalışmalarımın ve çizgilerimin iyi olduğunu ifade eden öğretmenim Aysima İNANDIK sayesinde kendimi özel yetenek sınavlarına hazırlanırken buldum. Tabii ki bu süreçte en büyük destekçim babam ve ablam oldu. Çünkü babam önce şunu ol sonra sanatçı olursun demedi… Belli baraj puanını geçtikten sonra özel yetenek sınavlarına girerek seramik bölümünü kazandım. Seramik bölümü benim için farklı disiplinlerin harmanlandığı bir alandı. Derslerde seramiğe olan sevgim tutkuya dönüştü, dokundukça, hissettim, hissettikçe kendimi buldum, kendi ruhumu yoğurdum. Çamur sayesinde kendimi sürekli bir dönüşüm ve derinleşme içinde buldum.”

Nigar Kaya, “Atölye fikri nasıl ortaya çıktı? Seramik ve el sanatları dışında nelerle ilgilenirsiniz, boş vakitlerinizde ne yaparsınız ya da şöyle sorayım boş vaktiniz var mı?”

Çankırı Yakadere’de Heyelan Paniği: Köy Yolu Kapandı Çankırı Yakadere’de Heyelan Paniği: Köy Yolu Kapandı

Nurcan Aslan,  “Atölye fikrim bir anda olmadı 14 yıldır her yeni yılda hayalini kuruyordum. Benim dilek defterim vardır her yeni yıla girerken dileklerimi yazar yılsonunda olan dileklerimin yerine yenisini eklerim. 2024 yılına girerken atölye dileğimi yine yazdım ve gerçekten inandım bu yıl olacağına… Sadece ekonomik anlamda kendimi hazır hissetmiyordum belli bir birikim gerektiriyordu… Yılların verdiği eğitimci ve sanatçı kimliğimle, mevcut atölye yerinin kiralık olması ile de atılımda bulundum. Atölye açma sürecinde beni onurlandıran iki kişi oldu. Manevi anlamda beni hep yüreklendirdiler. Harun CİNKAR ve Didem Taşolar kendilerine de buradan teşekkürü borç bilirim.

Seramik dışında başka şeylere zira şu sıra pek vaktim olmuyor. Atölyede yeni bir oluşum içindeyim. Sanat, sürekli bir öğrenme sürecidir. Üretmeyi, seramiğin kimyasını araştırmayı seviyorum, bu doğrultuda okur, araştırırım. Sürekli kendime bir şeyler katarak sanatsal farkındalığımı artırma çabası içindeyim. Çünkü seramiği dipsiz bir kuyuya benzetirim. Bu yüzden güncel olanı takip eder, gelenekselle harmanlarım. Ayrıca düzenli olarak besleme yaptığım pati dostu çocuklarım var ve Çankırı Yeşilay Cemiyeti Kadın komisyonu üyesiyim. Vaktim olduğu sürece katkıda bulunuyorum.”

Çankırılı Genç Eğitmen Nurcan Aslan’ın İlham Veren Sanat Yolculuğu (1)-1

Nigar Kaya, “Atölyenizde neler öğretiyorsunuz ve buraya insanlar ne için gelmeli, hayatlarına ne katar, öğrencileriniz buradan nasıl ayrılıyorlar?”

Nurcan Aslan,  “Atölyemde çocuk ve yetişkinlere özel aylık kurslarım ve workshoplarım oluyor. Temel seviye başlangıç seramik eğitimi ile eğitimlerime başlıyorum. Yapmak istediği formlara göre bir yol haritası çiziyorum. Seramik, ruhen ve bedenen bir terapi yöntemidir. İnsanlar atölyeme kendini bulmak, kendini dinlemek, toprak elementini dengelemek, şehrin gürültüsünden bir nebze uzak kalarak kendini kendine özel hissettirmek için gelmeli.

Hayatlarına ne katar sorusunun cevabı o kadar derin ki. Herkesin bir hikâyesi vardır; seramik sanatı ile uğraşırken hikâyelerinden uzak kalarak içtenlikle ve özveri ile uğraşırsa etkilerini ruhen hissederler. Ruh iyi ise beden de şifalanır. Öğrencilerim atölyeden ayrılırken vaktin nasıl geçtiğini anlamadık, üç boyutlu bir şey üretmekten çok keyif aldık, enerjiniz bize çok iyi geldi diyerek ayrılıyorlar. Tabii bunları duymak bana da iyi geliyor.”

Çankırılı Genç Eğitmen Nurcan Aslan’ın İlham Veren Sanat Yolculuğu (2)

Nigar Kaya, “Anladığım kadarıyla on parmağında on marifet genç, güzel ve başarılı bir eğitmensiniz. Bundan üç ya da on yıl sonra kendinizi nerede görmek istersiniz? En büyük hayaliniz nedir?”

Nurcan Aslan,  “Üç ya da on yıl sonra kendimi sanat akademi merkezimde görmek isterim… Sanatın diğer branşlarının olduğu… En büyük hayalim bir vakıf kurmak ve vakfın gelirlerini sokaktaki pati dostlarına bağışta bulunmak.  En büyük hayalim Avrupa ülkelerini gezmek alanımla farklı kültürleri birleştirmek. “

Nigar Kaya, “Bu alanda ya da hayatınızda kendinize örnek aldığınız biri ya da birileri var mı?”

Nurcan Aslan,  “İlk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral yaşanmışlığı, güçlü duruşu ile benim alanımda rol model aldığım sanatçıdır. Yine alanımla ilgili takip ettiğim seramik sırları ile harika reçetelere sahip Tümay Erman ve alan dışı hayatıma farkındalık kazandıran Selin Özdemir hocalarımdır. Aldığım eğitimler, karşılaştığım insanlar için hep şunu söylerim Allah’ım bana katkı sağlayacak ve benim katkı sağlayacağım insanlarla yolumu birleştir. “

Çankırılı Genç Eğitmen Nurcan Aslan’ın İlham Veren Sanat Yolculuğu (1)

Nigar Kaya, “Sizin gibi genç, başarılı ve hayali girişimcilik olan gençlerimize neler önerirsiniz?”

Nurcan Aslan,  “Üretmeyi, şartlar ne olursa olsun hayallerini takip etmeyi, maddi manevi birikim yapmayı davranış biçimi haline getirmeliler. Yol uzun, hayat güzel. Dua ve çalışmak büyük küçük tüm kapıları açar. Yeter ki enerjilerini doğru yöne kullanmayı bilsinler. “

Nigar Kaya, “Her daim başarılı ve dinamik olun. Zaman ayırdığınız için çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.”

Nurcan Aslan,  “Ben teşekkür ederim. Sevgilerimle…”

RÖPORTAJ: Nigar Kayag

Kaynak: Burak Kaya