Çankırı'nın ilk ve tek olan İletişim Müzesi, Çankırı Belediyesi tarafından 2005 yılında Karataş Mahallesi'ndeki tarihi Sarıkadı Konağı'nın restore edilerek müzeye dönüştürülmesiyle kurulmuştur. Müze, Çankırı'da "Radyocu Ferit" olarak bilinen Ferit Akalın'ın 1923 yılından 1970'e kadar biriktirdiği yaklaşık 90 radyo ile geçmişten bugüne kullanılan telgraf, radyo, eski televizyon ve yerel gazeteler gibi 200 civarında araç gereci sergilemektedir.

Ferit Akalın isminde eski bir Çankırılı mucitin radyo merakı ve Çankırı’da ilk televizyon antenlerini kurmaktan, radyo sinyalleri ile uzaktan kumanda ile stadyumda araç yürütmesine varan macerası müze ile kayıt altına alınmıştır. Koleksiyonunu Çankırı Belediyesi’ne bağışlaması, Sarıkadı Konağı’nın restore edilerek konağın Radyo ve İletişim Evi'ne dönüştürülmesine 2016 yılında karar verilmiştir. Ferit Akalın’ın radyo koleksiyonunu bağışlamasının ardından, Belediye’nin yıllar içinde derlediği basılı ve sözlü kaynakların da katkısı ile müze şeklinde içeriği oluşturulmuştur. Radyo koleksiyonunun yanı sıra  Belediyenin Dr. Rıfkı Urga Çankırı Araştırmaları Merkezinde oluşturulan arşivden de yararlanılmaktadır. Aynı zamanda bu arşivi beslemeye de devam etmektedir. Mekanın  kuruluş çalışmaları esnasında yapılan sözlü tarih kayıtları, belgesel çekimleri ve ulusal arşiv taramaları müze koleksiyon ve arşivinin sürdürülmesine büyük katkı sağlamıştır.

 Çankırı İletişim Müzesine gelen il dışından Misafirler  Ziyaretçi, burada  eski radyolerı, mektupları , kartpostal görebilir ve daha birçok etkileşimli iletişim medyasını deneyimleme imkânını yaşayabilir.

8B33Eae4 094F 42E1 8Ac0 D54D40D30996

Hacı Murâd-ı Velî Öğrencileri Ankara’da Seçkin Liseleri Keşfetti Hacı Murâd-ı Velî Öğrencileri Ankara’da Seçkin Liseleri Keşfetti

Kaynak: Recep Arslan