ÖZEL HABER/Çankırı'nın tanınmış gazetecisi ve Doğruyol Gazetesi İmtiyaz Sahibi İrfan Hoşafçıoğlu, köşe yazısında Çankırı Makas Fabrikası'nın kötüye giden durumuna dikkat çekti.

Hoşafçıoğlu, fabrikanın akıbetinin endişe verici bir şekilde kötüleştiğini kaleme aldı. Çankırı Makas Fabrikası'nda neler yaşandığını ve fabrikanın geleceğine yönelik belirsizlikleri sorgulayan önemli bir soru işareti oluşturdu. Çankırı'nın bu stratejik fabrikanın durumu, bölge ekonomisi ve istihdamı açısından büyük bir öneme sahip olduğu biliniyor.
"Sahipsiz Çankırı" başlığı ile Gong köşe yazısı serisinde yer verdiği yazısında bahsettiği Çankırı Makas Fabrikası'nın akıbeti merak konusu oldu. Çankırılı siyasilerin ve yöneticilerin konu ile ilgili her hangi bir girişimde bulunup bulunmayacakları meçhul.
Duruma en hızlı şekilde müdahale edilip Çankırı için bir kazanım olan bu fabrikanın eski günler deki gibi aktif hale gelmesinin önemi büyük.

Usta Gazeteci İrfan Hoşafçıoğlu'nun kaleme aldığı yazı şu şekilde:

Gazeteci İrfan Hoşafçıoğlu

“Devlet Demiryolları,    geçmiş dönemde Çankırı ekonomisinin, kültürünün, sporunun, her şeyinin  lokomotifiydi, dersek abartmamış oluruz.  Çankırı’nın  herhangi bir  sokağında rastgele kapıyı çaldığınızda  karşınıza mutlaka bir   demiryolcu  aile çıkar, her sınıfta mutlaka bir demiryolcunun evladı  öğrenci  arkadaş bulunurdu.

Yıllar içinde eridikçe eridi...

O günlerden tren geçen  Çankırı’da  yolcu değil, yük taşındığı bu günlere geldik.

Uzun süredir görüşmediğimiz  makas fabrikası emeklisi bir dost, binlerce kilometre öteden yüzünün üzgün ifadesinin  göz önüne getirilmesi hiç de zor olmayan buruk sesi ile  “Devlet Demiryolları Makas Fabrikası bu gidişle kapanacak.  Sahip çıkın, kapattırmayın !.. “ diye adeta yalvarıyor, bizden destek istiyordu.

Prof. Dr. Mustafa Sarı: Marmara Denizi'nde Müsilaj Tekrar Ortaya Çıktı Prof. Dr. Mustafa Sarı: Marmara Denizi'nde Müsilaj Tekrar Ortaya Çıktı

1989 yılında açılan Makas Fabrikasında son olarak 1994 yılında toplu işçi alımı (94) ile çalışan sayısı 128’e yükselmiş.  Emekli olanın yeri doldurulmayarak bugün gelinen noktada sayı sadece 28’e düşmüş. 

İşçi sayısı eksikliğinden  yüzde 80 ‘i kapalı tezgahlarda  yeterli üretim yapılmadığından siparişler özel teşebbüse kayıyor.

Bu ne demek?

Bu “Böl, parçala, yok et!” demek değil de nedir!..

Bu; Çankırı’yı ihya eden, yüzlerce aileye ekmek kapısı olan fabrikanın kapanması demek...

Bu, ellerini ovuşturup satılmasını bekleyen özel teşebbüsün  ekmeğine yağ sürmek demek,

Bu;  Türkiye’de makas fiyatlarını belirleyen  Türkiye’nin tek resmi makas fabrikasının kapanması ile  özel teşebbüse gün doğması demek,

Bu; Devlet Demiryollarının kendi ürettiği  üç makas fiyatına  özel teşebbüsten bir makas alarak devleti zarara sokması demek,

Bu;  sahipsiz Çankırı’nın ayıbı demek.

Bu; Hâlâ susan “size de, bize de yazıklar olsun !” demek”

Çankırı Makas Fabrikası4

Çankırı Makas Fabrikası2

Çankırı Makas Fabrikası3

Çankırı Makas Fabrikası

Çankırı Makas Fabrikası1

HABER: BURAK KAYA

Kaynak: Burak Kaya