Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, beraberindeki heyetle birlikte 16 Eylül 2024 tarihinde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'ne önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret sırasında Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Almaz İbrayev ve üniversite yönetimi ile bir araya gelen Rektör Çiftçi, iki üniversite arasındaki iş birliği olanaklarını ve eğitim diplomasisi alanındaki potansiyel projeleri görüştü.
Rektör Çiftçi, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin Türk Dünyası ile ilgili çalışmalara büyük önem verdiğini vurgulayarak, Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk Keneşi üye ülkeleri arasında yükseköğretim alanında iş birliğini artırmak amacıyla kurulan Türk Üniversiteler Birliği’ne katıldıklarını ifade etti. Bu birliğe üyeliklerinin Türk Dünyası ile eğitim ve araştırma alanında daha güçlü iş birliklerine olanak sağlayacağını belirten Çiftçi, Manas Üniversitesi ile yürütülecek ortak çalışmaların bilim dünyasına katkı sunacağını dile getirdi.
Görüşmelerde, akademik personel ve öğrenci değişim programları, ortak araştırma projeleri, seminerler ve konferanslar gibi çeşitli konular ele alındı. Rektör Çiftçi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin Türk Dünyası’ndaki ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını belirterek, iki üniversite arasında yapılacak çalışmaların büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, eğitim diplomasisi alanında Manas Üniversitesi’nin örnek teşkil ettiğini ifade etti.
Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Almaz İbrayev ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kırgızistan sizin ikinci evinizdir. Dilimiz, kültürümüz ve tarihimiz aynı kökten gelmektedir. Türkiye Manas Üniversitesi, Kırgızistan’ın en başarılı üniversitelerinden biridir.” dedi. İbrayev, Çankırı Karatekin Üniversitesi ile iş birliğinin gelecek için çok değerli olduğunu ve bu iş birliğinin gelecekteki konferans, seminer ve hareketlilik programları için üniversiteye bilgi ve beceri anlamında büyük katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti.
Konuşmasında Türk Dünyası ilişkilerinde Orhun hareketliliğine de değinen Rektör Vekili İbrayev, bu hareketlilik kapsamında öğrenci ve personel değişimi talep ettiklerini aktardı. Ayrıca, bilimsel sıralamalarda atıflara ve yayınlara çok önem verdiklerini belirten İbrayev, ÇAKÜ’nün bu alandaki başarısını takip ettiklerini ve akademisyenler olarak karşılıklı destekle daha iyi ve öne çıkan yayınlar yapabileceklerini vurguladı.
Rektör Çiftçi ve Prof. Dr. Almaz İbrayev, gelecekteki iş birliklerinin Türk coğrafyasındaki akademik ve kültürel bağları daha da kuvvetlendireceğini belirterek, ortak projeler ve araştırma çalışmalarının iki üniversiteye de önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Görüşmelerin ardından, taraflar arasında iş birliğini daha ileri seviyelere taşımak için yapılacak somut adımlar konusunda mutabık kalındı.