Kadir Aydar kimdir? Kadir Aydar'a neden siyasi yasak getirildi? Kadir Aydar kimdir? Kadir Aydar'a neden siyasi yasak getirildi?

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu Türk boksör Busenaz Sürmeneli ve ailesi gündeme geldi. Bu yazıda "Busenaz Sürmeneli ailesi kimdir?", "Busenaz Sürmeneli nereli?", "Busenaz Sürmeneli kimdir?" sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.

Busenaz Sürmeneli ailesi kimdir?

Ünlü boksör Busenaz Sürmeneli'nin babası Ahmet Sürmeneli, annesi Songül Sürmeneli, ikiz kardeşi ise Tuğçenaz Sürmeneli'dir. Aile, aslen Trabzonlu'dur.

Busenaz Sürmeneli nereli?

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu boksör Busenaz Sürmeneli aslen Trabzonlu'dur.

Busenaz Sürmeneli Ailesi

Busenaz Sürmeneli kimdir?

Busenaz Sürmeneli, 26 Mayıs 1998'de Bursa'da doğmuş bir Türk milli boksördür. İkiz kız kardeşi Tuğçenaz ile birlikte büyüyen Sürmeneli, Fenerbahçe Spor Kulübü'nde boksa devam etmektedir. 

Busenaz Sürmeneli kariyeri

Kariyerinde önemli başarılara imza atan Sürmeneli, 2019 Dünya Şampiyonası'nda Rusya'nın Ulan-Ude kentinde düzenlenen turnuvada finalde Çinli rakibi Yang Liu'yu 4-0 mağlup ederek altın madalya kazandı. İlk turda Avustralyalı Kaye Scott, ikinci turda İtalyan Assunta Canfora, çeyrek finalde İrlandalı Christina Desmond ve yarı finalde Rus Saadat Dalgatova'yı yenerek finale yükselmişti.

Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda, velter sıklet finalinde Çinli Gu Hong'u 3-0 yenerek Türkiye'nin olimpiyat boks tarihinde kazandığı ilk altın madalyayı elde etti. Son 16 turunda Polonyalı Karolina Koszewska'yı, çeyrek finalde Ukraynalı Anna Lysenko'yu, yarı finalde ise Hint Lovlina Borgohain'i 5-0'lık skorlarla geçerek finale yükseldi.

Busenaz Sürmeneli Nereli

2022 yılında İstanbul'da düzenlenen Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası'nda 66 kiloda altın madalya kazandı. Bu şampiyonada, finalde Kanadalı Charlie Cavanagh'ı ilk iki raundu 5-0 kazanarak ve son rauntta hakem kararıyla mağlup etti. Önceki dünya şampiyonluğunu da 2019'da kazanmıştı. Şampiyonada İtalyan Angela Carini, ABD'li Arika Melek Skoog, Özbek Navbakhor Khamidova ve Taylandlı Janjaem Suwannapheng'i yenmişti ve turnuvanın en iyi boksörü seçildi.

Cezayir’in Vahran kentinde düzenlenen 19. Akdeniz Oyunları'nda 66 kg kadınlar finalinde Cezayirli Ichrak Chaib’i 3-0 yenerek altın madalya kazandı. Çeyrek finalde Sırp Nikolina Gajić ve yarı finalde İtalyan Melissa Gemini'yi 3-0'lık skorlarla geçerek finale çıktı.

Polonya'nın Nowy Targ kentinde düzenlenen 3. Avrupa Oyunları'nda kadınlar velter sıklet finalinde Belçikalı Oshin Derieuw'u 5-0 yenerek altın madalya kazandı. Bu başarı, 2024 Yaz Olimpiyatları için kota kazanmasını sağladı.

Busenaz Sürmeneli, 2023 yılında Mustafa V. Koç Spor Ödülü'nü kazandı ve 2024 yılında Trabzonspor'dan Fenerbahçe'ye transfer olduğu açıklandı. Sırbistan'ın Belgrad kentinde düzenlenen 2024 Avrupa Boks Şampiyonası'nda 66 kiloda Rus Albina Moldazhanova’yı 5-0 yenerek bir altın madalya daha kazandı.

Kaynak: Haber Merkezi