ÖZEL HABER/Çankırı’nın Korgun ilçesinden olan eski milli sporcu ve milli takım antrenörü Aybike Kılıçaslan, boks camiasında ilham verici bir başarı hikayesine sahip. Küçük yaşlarda babasının teşvikiyle sporla tanışan Kılıçaslan, karate branşıyla başladığı spor hayatında sert ve dövüşken yapısı nedeniyle boks branşına yönlendirildi. Ankara Büyükşehir Belediye Spor Kulübü’nde aktif sporculuk kariyerine devam eden Kılıçaslan, üniversite eğitiminde Antrenörlük bölümünü tercih etti ve yüksek lisans tezini boksörler üzerine çalışarak tamamladı.

Antrenörlük kariyerine adım atan Kılıçaslan, sporculuk tecrübelerini ve bilgi birikimini yeni nesil sporculara aktarmak için büyük bir gayret gösterdi. Antrenör olarak yetiştirdiği sporcularla önemli başarılara imza atan Kılıçaslan, boks camiasında adından söz ettirir hale geldi.
 
Milli takım antrenörü Aybike Kılıçaslan, 2019 yılında Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne atanarak profesyonel sporcular yetiştirmeye başladı.
2020 yılında pandemi sebebiyle daha verimli bir dönem geçiren Kılıçaslan, 2021 yılında katıldıkları ilk Türkiye Şampiyonası’nda Üst Minikler Kategorisi’nde iki kız ve bir erkek sporcusunun farklı sıkletlerde Türkiye dereceleri elde etmesiyle emeklerinin karşılığını aldı.

2022 yılında, Kılıçaslan’ın iki kız sporcusu gençler kategorisinde Türkiye dereceleri elde etti. 2023 yılında büyük kadın ve erkekler kategorilerinde, 2024 yılında ise üst minik kategorisinde çeşitli başarılar elde eden Kılıçaslan ve sporcuları, iller arası ve kupa maçlarında da pek çok başarıya imza attılar.

Çankırı'da Kurumlararası Spor Müsabakaları Başlıyor! Çankırı'da Kurumlararası Spor Müsabakaları Başlıyor!

2023 Aralık ayında, Kılıçaslan’ın sporcusu Nebi Uzbek, en zor kategorilerden biri olan Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası’nda zorlu rakiplerle mücadele etti. Olimpik sıklette yarışan Nebi, 63.5 kilo sıkletinde 30 iyi sporcu arasında Türkiye 3.sü olarak büyük bir başarıya imza attı.

Boksun Ön Yargılarını Yıkan Çankırılı Kadın Antrenör Aybike Kılıçaslan-1


Eskiden bir kadın olarak boks yapmanın önyargılarını yaşayan Kılıçaslan, antrenörlüğe başladığında da kadın boks antrenörü olmanın getirdiği önyargılarla karşılaştı.

Erkek yoğunluğunun fazla olduğu bir spor branşında kadın antrenör sayısının az olması, Kılıçaslan’ın kendi meslektaşlarından da önyargılarla karşılaşmasına neden oldu. Mesleğe başlarken, kadın antrenörlerin iyi sporcular yetiştiremeyeceği ve hatta iyi bir erkek sporcu yetiştiremeyeceğine dair söylemlerle karşılaşan Kılıçaslan, bu önyargıları yıkmak için büyük bir azimle çalıştı.

Karşılıklı emek harcadığı sporcularının kendisine inanması ve ailelerinin güveni sayesinde, Kılıçaslan bu önyargıları yıkmayı başardı.

Boksun Ön Yargılarını Yıkan Çankırılı Kadın Antrenör Aybike Kılıçaslan2

Bu önyargıları yıkmanın en güzel örneği olan sporcusu Nebi Uzbek ile şu an Ağustos ayında yapılacak U22 Türkiye Şampiyonası'na hazırlanan Kılıçaslan, oradan da güzel başarılarla döneceklerine inancının tam olduğunu belirtti. "Sporcularımızla bu başarıları elde ederken, bizi her konuda destekleyen ve imkan sağlayan Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Sadık Ak Bey'e ve arka planda sporcular için mücadele veren, destek olan tüm Gençlik ve Spor ailesine ayrıca teşekkür ederim," dedi.

HABER: Burak Kaya

Kaynak: Burak Kaya