İstanbul'un kültürel çeşitliliği ve tarihi dokusuyla öne çıkan önemli semtlerinden biri olan Beyoğlu, köklü bir tarihçeye sahiptir. Bu yazıda Beyoğlu'nun tarihiyle ilgili tüm detaylara ulaşabileceksiniz.

Beyoğlu'nun eski adı nedir?

Bizans döneminde bugün Beyoğlu denilen bölge, yerleşim olmayan bir alandı ve "Pera'dan kaynaklanan Peran Bağları" olarak adlandırılıyordu, ki bu "karşı yaka" veya "öte" anlamına gelmektedir. Geçen yüzyılda ise özellikle yabancılar, bu bölge için "Pera" terimini kullanmıştır. Türkler ise daha geniş bir alanı ifade etmek için bu bölgeyi "Beyoğlu" olarak adlandırmıştır.

Beyoğlu'nun Eski Adı

Beyoğlu ismi nereden geliyor?

Beyoğlu semtinin adının kökenine dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bir rivayete göre, Beyoğlu adı, Fatih Sultan Mehmed döneminde Pontus prenslerinden Aleksios Komnenos'un İslam'ı kabul ederek burada yaşamasından kaynaklanır.

Başka bir görüşe göre ise, bu semte adını veren kişi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde burada ikamet eden Venedik elçisi Andre Giritti'nin oğlu Luigi Giritti'dir. Türklerin "Bey Oğlu" olarak andıkları bu adam, elçinin bir Rum kadınla evlenmesinden dünyaya gelmiştir ve oturduğu konak Taksim'e yakın bir yerdedir. Bir başka rivayete göre ise, Kanuni Sultan Süleyman zamanında burada oturan Venedik elçisine yazışmalarda "Beyoğlu" olarak hitap edildiği için bu semt de Beyoğlu adını almıştır. 

Mustafa Taviloğlu kimdir? Mudo City'nin sahibi kim? Mustafa Taviloğlu kimdir? Mudo City'nin sahibi kim?

Pera ismi, 1925 yılında resmi yazışmalardan çıkarıldıktan sonra gittikçe unutulur hale gelmiş, Buna karşılık Beyoğlu adı güç kazanıp bölge anlamında da yaygınlaşmıştır.

Beyoğlu'nun Eski Adı Nedir

Beyoğlu nerededir?

Beyoğlu, İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan bir ilçedir. Beyoğlu, Şişli ve Kağıthane'ye kuzeybatıda, Beşiktaş ve İstanbul Boğazı'na doğuda, Haliç'e ise güneyde ve batıda komşudur. İlçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. Beyoğlu semti, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve çevresindeki sokakların oluşturduğu alanın içinde yer alır.

Kaynak: Haber Merkezi