Hat devri konusu bütün telekomünikasyon şirketleri açısından merak konusu olmaya devam ediyor. Şirketlerin müşteri hizmetlerinden yeterli bilgi alınamaması da devir işlemi yapmak isteyen vatandaşları internete yönlendiriyor.
Başkasının üzerine olan hattı kendi üzerime nasıl alırım?
Başkasının üzerine olan hattın devir işlemi bütün operatörlerde aynı şekilde yapılıyor. Hattı kendi üzerine almak isteyen kişinin, hat sahibiyle birlikte bağlı olduğu operatörün herhangi bir şubesine giderek dilekçe vermesi gerekiyor. Bu işlemin sonucunda kişinin numarasında herhangi bir değişiklik olmuyor.
Ayrıca hattı kendi üzerine almak isteyen kişinin yanında kimliğini de bulundurması gerekiyor. Faturasız bir hattı kendi üzerine faturalı şekilde almak istiyorsa da kendi adına kesilmiş eski iki telefon faturasını göstermesi gerekiyor. Bazı operatörler ise devir işlemi için abonelik sözleşmesinin de getirilmesini istiyorlar.
Aslında süreç operatörlere göre çok fazla değişiklik gösterebiliyor. Örneğin hattı devir eden ile devir alanın şubeye birlikte gelmesini isteyen operatörlerin yanında bu zorunluluğu kaldıran operatörler de var. Bu operatörlere göre devir alacak kişi kendine en yakın şubeye gidip önceden devir işlemi için başvuru yapıyor, ardından devir edecek kişi kendine en yakın şubeye gidip devir belgelerini imzalayabiliyor.
Devir işleminin tamamlanması ise yaklaşık 4 gün sürüyor. Elbette bu süre, tıpkı devir ücreti gibi operatörden operatöre değişiklik gösterebiliyor. Devir ücreti ise 600 Türk Lirasından başlıyor. Bu ücret kişinin bir sonraki ay gelen faturasına yansıtılıyor.
18 yaşından küçükler kendi üzerine hat alabilir mi?
15 ile 18 yaşındaki kişilerin devir işlemi yapabilmesi için ise kişinin vasisinin yanında bulunup, belgelerini sisteme yüklemesi gerekiyor. 15 yaşından küçük çocuklar için ise bu kural geçerli değil.
Hattın sahibi vefat ettiyse süreç nasıl işliyor?
Hattın sahibinin vefat etmesi durumunda, hattın devir işlemi için vefat belgesinin operatör şubesine verilmesi yeterli olacaktır.