Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe ve 2023 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri kapsamında TBMM Genel Kurulu'na sunum yaptı. Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda daha güçlü bir ekonomik kalkınma hedeflediklerini belirterek, Bakanlık olarak 2024 yılında hayata geçirilen projelerle önemli başarılara imza attıklarını ifade etti.
İş gücü piyasasının gelişmesine ve sosyal güvenlik sisteminin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Işıkhan, depremin ardından bölgedeki çalışanlar için alınan önlemleri de hatırlatarak, "Deprem bölgesinde işyerlerini korumak adına Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği gibi adımlar attık. Ayrıca, 66 bin kişilik Toplum Yararına Program bütçesiyle depremzedelere destek olduk" dedi.
Bakan Işıkhan, istihdam verilerine de değinerek, "Ekim 2024 itibarıyla iş gücümüz 36,1 milyon seviyesine ulaşırken, istihdam 33 milyon kişiye çıktı. İşsizlik oranı yüzde 8,8'e gerileyerek, son 18 aydır tek hanelerde kalmaya devam etti" şeklinde konuştu. Ayrıca, gençlerin iş gücüne katılımını artırmaya yönelik önemli adımlar atıldığını ve kadın istihdamını teşvik eden projelerin başarıyla hayata geçirildiğini belirtti.
Asgari ücretin belirlenmesi sürecine de değinen Bakan Işıkhan, "Asgari ücretin, çalışanlarımız ve işverenlerimiz açısından dengeli bir şekilde belirlenmesi için büyük çaba sarf ediyoruz. 2024 yılı itibarıyla asgari ücret desteğini 700 TL'ye çıkararak, yaklaşık 1,5 milyon işyerine 38 milyar lira destek sağladık" dedi. 2025 yılı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına başladığını hatırlatan Işıkhan, ikinci toplantının 16 Aralık’ta yapılacağını belirtti.
Bakan Işıkhan, yerel seçimler sonrası bazı belediyelerde yaşanan sorunlara da değinerek, "Yönetim değişikliği sonrasında toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanmaması, mobbing ve sendikal hak ihlalleri gibi ihbarlar alındı. Yapılan incelemeler sonucunda, Van ve Iğdır belediyelerinin aralarında bulunduğu 26 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır" dedi.
Son olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim gelirlerinin önemine dikkat çeken Bakan Işıkhan, "Belediyelerin prim borçları 160 milyar liraya yükseldi. Ancak, SGK'nın 2024 yılının ilk dokuz ayında yaptığı tahsilatlar, toplamda 2 trilyon 15 milyar liraya ulaşmıştır" dedi.