Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, kadınların iş gücüne katılımının artırılması ve girişimci kadın sayısının çoğaltılmasının Türkiye'nin kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
ASO koordinatörlüğünde gerçekleştirilen TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun "Yeni Çalışma Yılı Açılış Toplantısı"nda konuşan Ardıç, sektördeki küresel gelişmeleri ve Türkiye ekonomisindeki güncel beklentileri ele aldı.
Ardıç, Türkiye’de çalışma yaşındaki 33,3 milyon kadından yalnızca yüzde 36,6’sının çalıştığını vurguladı. "OECD ülkelerinde bu oran yüzde 65-70 seviyelerinde. Ülkemizde, çalışma yaşındaki kadınların yaklaşık üçte ikisi ekonomik bir faaliyette bulunmuyor" dedi.
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusuna da değinen Ardıç, "Kadının ekonomik bağımsızlığı, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalma riskini azaltır. Kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almasının, şiddetin azalmasında büyük katkısı olacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Cinsiyet eşitliği konusunda dünyada hala büyük bir yol kat edilmesi gerektiğini dile getiren Ardıç, "Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre, mevcut ilerleme hızıyla tam cinsiyet eşitliğine ulaşmak 134 yıl alabilir. Ülkemiz bu alanda son sıralarda yer alıyor" dedi.
Toplamda 5,4 milyon işveren ve kendi hesabına çalışan arasında yalnızca 924 bininin kadın girişimci olduğunu belirten Ardıç, sosyo-kültürel engellerin ve finansal sorunların kadınların iş hayatına katılımını kısıtladığını vurguladı. Bu engellerin aşılması için tüm kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Ardıç, "Girişimci kadınlar, sadece iş kurmakla kalmıyor, kadın istihdamını artırarak yenilikçilik alanında da sosyal, çevresel ve ekonomik sorunların çözümüne katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.