ÇAKÜ Sinema ve Televizyon Bölümü, Bozok Film Festivali’nde İki Ödül Kazandı! ÇAKÜ Sinema ve Televizyon Bölümü, Bozok Film Festivali’nde İki Ödül Kazandı!

ÖZEL HABER/Çankırı'nın Şabanözü ilçesine bağlı Gürpınar Köyü’nde bulunan Türkiye'nin en büyük Yaren Evi ve Türkmen Çadırı, tarihi anılara ve kültürel buluşmalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Köy halkından bir vatandaş, Milliyetçi Hareket Partisi Kurucu Lideri Alparslan Türkeş’in Ilgaz’da katıldığı bir yaren meclisindeki unutulmaz anısını paylaştı. Türkeş'in geleneklere olan bağlılığını anlatan vatandaş, kültürün yaşatılmasının önemine vurgu yaptı.

Yaren Evi ve Türkmen Çadırı’nın kültürel mirası yaşatmak adına taşıdığı öneme değinen vatandaş, bu mekânların Çankırı'nın köklü geleneklerini geleceğe taşıma açısından büyük bir değer taşıdığını belirtti. Vatandaş, geleneksel kültürün korunmasının gerekliliğine dikkat çekerek, zamanla yozlaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine işaret etti.

Alparslan Türkeş

Çankırı Haber.net’e konuşan Şabanözü Gürpınarlı vatandaş, şu ifadeleri kullandı:

“Rahmetli Alparslan Türkeş Bey Ilgaz'da bir Yaren Ocağına katılıyor. Çavuş geliyor ve bir eksiklik görünce Türkeş Bey'e 'Aç avucunu bakayım' diyor. Oradakiler 'Başbuğ'a vurulmaz' diyor ama Türkeş Bey, 'Bırakın, anane, gelenek, görenek töreneyse o uygulanacak' diyor ve turayı yiyor. Bu olacak. Keşke bu Yaren Ocağı çok daha geniş kapsamlı yapılabilse, gençlerimizi daha fazla alıştırabilsek. Çünkü kültürümüz yozlaşıyor. Dünya koskoca bir ev oldu diyorlar ama bu bir safsata. Bu kültür mutlaka yaşatılmalı."

Yaren Evi ve Türkmen Çadırının Türk dünyasının merkezi olma potansiyelini de değerlendiren vatandaş, "Kesinlikle. Bu kültürle büyüdük biz. Kendi duygularımızı, düşüncemizi, siyasi ve dünya görüşümüzü yansıttığı için muhteşem. Bu mekânların maddi ve manevi olarak büyük bir katkısı var. İleri tarihte sadece bir Yaren evi gibi düşünmemek lazım. Bizi köklerimize bağlıyor ve bu kültürün yaşatılması gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

HABER: Burak Kaya

Alparslan Türkeş'in Yaren Meclisindeki Anısı Şabanözü’nde Anlatıldı-1

Kaynak: Burak Kaya