Fars kökenli Sünni Hanbeli bir sufi olarak tanınan Abdulkadir Geylani merak konusu oldu. Bu yazıda Abdulkadir Geylani'nin hayatını ve kariyerini detaylı biçimde ele alacağız.

Abdulkadir Geylani kimdir?

Abdulkadir Geylani, 1077 yılında Gilan Eyaleti'nin Neyf köyünde doğmuştur. Fars kökenli Sünni Hanbeli bir sufi olarak tanınır. Babası Ebu Salih Musa Zengidost olan Geylani, Hasan bin Ali'nin soyundan gelirken, annesi Fatıma da Ümm-ül-hayr lakabıyla bilinir ve anne tarafından peygamber torunudur. Bu nedenle Geylani, hem Seyyid (baba tarafından) hem de Şerif (anne tarafından) olarak anılır.

Küçük yaşta babasını kaybeden Geylani, 1095 yılında Bağdat'a göç etmiş ve burada hadis, fıkıh ve tasavvuf dersleri almıştır. Ebu Said Mahzumi'nin medresesinde verdiği dersler ve vaazlarla büyük ilgi görmüş, İslam tasavvufunu anlaşılır kılmıştır. Şafii mezhebinden Hanbeli mezhebine geçen Geylânî, bu mezhebin yayılmasında önemli bir rol oynamıştır.

Birçok çocuk sahibi olan Geylani, Kadirilik tarikatının Mısır, Kuzey Afrika, Endülüs, Irak, Suriye ve Anadolu'ya yayılmasını sağlamıştır. Torunları Kuzey Afrika'da "Şerif", Irak, Suriye ve Anadolu'da ise "Seyyid" ve "Geylani" olarak anılır. 1166 yılında Bağdat'ta vefat eden Abdülkadir Geylani, İslam alimleri ve velileri arasında önemli bir yere sahiptir ve "Muhyiddin", "Kutb-i Rabbani" ve "Sultan-ul-Evliya" gibi lakaplarla anılır.

Abdulkadir Geylani Kimdir

Ali Çağatay kimdir? Kaç yaşında, nereli? Ali Çağatay kimdir? Kaç yaşında, nereli?

Abdulkadir Geylani ne zaman öldü?

Abdülkadir Geylani, 1166 yılında Bağdat'ta vefat etmiştir.

Abdulkadir Geylani'nin ailesi kim?

Abdülkadir Geylani'nin babası Ebu Salih Musa Zengidost'tur. Annesi ise Fatıma'dır, lakabı Ümm-ül-Hayr'dır. Aile soyunun Peygamber torunu Hasan bin Ali'nin oğlu Abdullah el-Kamil'e dayandığı bilinmektedir. Abdülkadir Geylani'nin çok sayıda çocuk sahibi olduğu ve bu çocuklar aracılığıyla Kadirilik tarikatının yayılmasına katkı sağladığı da kaydedilmektedir.

Abdulkadir Geylani'nin eserleri

  • Gunyetü't-Talibin: Tasavvuf ve ahlaki konular üzerine bir eser.
  • Futuhat-ı Mekkiyye: İslam tasavvufu ve felsefesi üzerine yazılmış bir kitap.
  • Risale-i Kadirî: Kadirilik tarikatının temel ilkelerini açıklayan bir risale.
  • Maktubat: Dini öğretiler ve ahlaki tavsiyeler içeren mektup ve derslerden oluşan bir derleme.
  • Sırat-ı Mustakim: İslam'ın doğru yolu ve bu yolda ilerlemenin yollarını anlatan bir eser.

Kaynak: Haber Merkezi