ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'da mevkidaşı Battsetseg Batmunkh ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Blinken Orta Doğu'daki mevcut durumu değerlendirdi. Bölgedeki artan gerilime dikkat çeken Blinken, tüm taraflara çatışmayı tırmandıracak eylemlerden kaçınma çağrısında bulundu.

Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun şahitlik ettiği düğün Antalya’da gerçekleşti Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun şahitlik ettiği düğün Antalya’da gerçekleşti

Blinken, Orta Doğu'nun daha fazla çatışma, şiddet, acı ve güvensizliğe doğru ilerlediğini belirterek, "Döngüyü kırmamız çok önemli ve bu, üzerinde çalıştığımız ateşkesle başlıyor. Bence bu sadece ulaşılabilir değil, aynı zamanda başarılması gereken bir şey," dedi. Gazze'deki çatışmanın sona erdirilmesi, İsrail ile Lübnan arasında kuzeyde sükunetin sağlanması ve daha geniş, kalıcı bir barışın inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Blinken, "Ancak her şey ateşkesle başlıyor ve ateşkese varmak için öncelikle tüm tarafların gerilimi tırmandıracak eylemlerden kaçınması gerekiyor," diye ekledi.

Ateşkesin herkesin çıkarına olduğunu vurgulayan Blinken, "Bu İsraillilerin çıkarınadır, bu Filistinlilerin çıkarınadır, bu bölgenin çıkarınadır. Bir anlaşmaya varacağız, çünkü bunu yapmamız zorunludur," şeklinde konuştu. Tarafların ateşkes anlaşmasını geciktirmemesi gerektiğini belirten Blinken, "Önümüzdeki günlerde tüm tarafların doğru seçimleri yapması elzemdir," ifadelerini kullandı.

Blinken'in açıklamaları, Orta Doğu'da artan gerilimi yatıştırma ve barışa yönelik çabaları yeniden canlandırma amacı taşıyor. Ateşkesin sağlanması için tüm tarafların iş birliği yapmasının önemini vurgulayan Blinken, bölgedeki mevcut durumun iyileştirilmesi için uluslararası toplumun da desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı