Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'dir. Süleyman Demirel, Türk siyasetinin önemli isimlerinden biridir ve Türkiye'nin 9. ve 13. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. 1 Kasım 1924'te Isparta'nın Atabey ilçesinin İslamköy köyünde doğmuştur. Babası Hacı Reşit Efendi köy öğretmeni ve daha sonra ilkokul müdürlüğü görevinde bulundu, annesi Fatma Hanım ise ev hanımıydı. İlkokulu köyünde bitiren Demirel, ortaokul ve liseyi Isparta'da tamamlayarak eğitimine devam etti. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun oldu ve daha sonra aynı üniversitenin Elektrik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaptı.

Demirel'in siyasi yolculuğu 1946 yılında Demokrat Parti'nin (DP) gençlik örgütlerinde yer almasıyla başladı. DP'nin farklı kademelerinde görev aldı ve 1961'de Adalet Partisi'nin (AP) öncülerinden biri oldu. 1965-1971 yılları arasında ilk kez başbakanlık görevini üstlendi.

Whatsapp Image 2024 07 03 At 21.33.42Süleyman Demirel, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en uzun süre başbakanlık görevini yürüten liderlerden bir tanesidir. İlk başbakanlık dönemi, Türkiye'de önemli altyapı projelerinin üstlenildiği 1965'ten 1971'e kadar sürdü. İkinci başbakanlık dönemi ise 1975'ten 1977'ye kadar sürdü ve önemli ekonomik ve siyasi değişimlerin yaşandığı dönem oldu.

1993 yılına gelindiğinde Süleyman Demirel Türkiye'nin 9. cumhurbaşkanı seçildi. 2000 yılında tekrar Cumhurbaşkanı seçilmiş ve bu kez de Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Cumhurbaşkanlığı döneminde milletin demokratikleşmesine önemli katkılarda bulunmuş ve Türkiye'yi uluslararası alanda temsil etmiştir.

Ahmet Akyol kimdir? Ne iş yapıyor? Ahmet Akyol kimdir? Ne iş yapıyor?

Whatsapp Image 2024 07 03 At 21.33.42 (1)Türkiye'nin eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015 tarihinde Ankara'da vefat etti. Süleyman Demirel, Türk siyasetine katılımı ve geniş siyasi kariyeri sayesinde Türkiye'nin modernleşmesinde önemli bir rol oynamış ve çok sayıda projenin hayata geçirilmesine öncülük etmiştir.

Süleyman Demirel nereli?

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, aslen Ispartalıdır. Hatta bu sebeptendir ki Isparta'da bulunan üniversite'ye "Süleyman Demirel Üniversitesi" adı verilmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi