Evde Temizlik Hizmeti Projesi Hayat Kolaylaştırıyor Evde Temizlik Hizmeti Projesi Hayat Kolaylaştırıyor

Dededen toruna 3 nesildir aynı dükkanda tuzculuk yapmaya devam ettiklerini ifade eden Tuzcu Güray'ın oğlu İbrahim Güneşülke, Çankırıhaber.net mikrofonuna Çankırı'nın meşhur kaya tuzunu anlattı.

“Çankırı'nın nesi meşhur diye sorunca tuzu, tozu, kızı derler. Biz tuzla iştigal ediyoruz. Dedemiz, babamız, biz, üç nesil bu dükkanda tuzculukla çalışıyoruz. Tuzculuktan ekmek yiyoruz. Ekmeğimizi tuzculuktan kazanıyoruz. Kaya tuzunu taş değirmende bozulmadan çekiyoruz. Kargoyla bütün Türkiye'ye gönderiyoruz. Çankırı'nın tuzu son üç dört sene içinde çok değerlendi. “

İçeriğindeki 84 mineral 84 derde deva

“İçindeki seksen dört mineral vücudun seksen dört yerine faydası varmış. Biz Çankırı tuzunun faydalı olduğunu biliyorduk da bu kadar faydalı olduğunu bilmiyorduk. Astım hastasına iyi geliyormuş. Astım hastası cam tabağın içindeki kaya tuzunun üstüne bir bardak su dökünce su tuzu eritip buharlaşacak. O havayı koklayınca nefes darlığına iyi geliyormuş.
Eskilerimiz, nenelerimiz, yaraya tuz basmak derdi. Biz acaba nedir diye sorardık. Tuz, yarayı iyileştiriyormuş. Yarayı kapatıyormuş. Kaşıntı, sivilce mantar kokusuna iyi geliyormuş.”

Whatsapp Image 2024 04 18 At 13.39.28
“Biz burada tuzu çekiyoruz. Çok sigara içenler, nefes almada zorlananlar, astımı olanlar, tuzun tozunu içine çekiyorlar. Genizleri, burunları yanıyor. İlacın ulaşamadığı yerlere tuzun tozu ulaşıyor. Oradaki mikropları öldürüyor. Rahat nefes almasını sağlıyor. Tabii bu aylarca yapılacak bir işlem. Tabağı, suyu, tuzu aylarca yattığı yerde başının kenarında olacak.”

Deri hastalıklarına ve saç dökülmesine iyi geliyor

“Deri hastalığı olanlar, kaşıntı, sivilce, mantar, egzama olanlar baştan aşağı yıkanıyorlar tuzlu suyla. Ayrıca saç dökülmelerine de iyi geliyor. Gözlerin yanmaması için yıkanırken kapatmak gerekiyor ve tuzlu suyu da soğuk olarak kullanılması gerekiyor. Sıcak suya koyunca içindeki mineraller ölüyormuş. Akşam banyo yapılırsa sabaha kadar durulanmadan durması gerekli. Ciltteki tuzun mikrobu yakması, öldürmesinden sonra İnsan ferahlıyor.”

 Strese bire bir çözüm

“Vücudun sinirini stresini çekiyor. Stres sinir yapan, yorgunluk yapan artı iyonları çekiyor. Radyasyonu çekiyor. Ve ferahlık sağlıyor. Bu dükkana girdiğinde herkes bir ferah hissediyor. Ama biz alıştığımız için bize pek fazla dokunmuyor. Dedem seksen dört yaşında vefat etti. en çok yapan dedem. Babam şu anda hayatta seksen sekiz yaşında. Ben elli sekiz yaşındayım. Üç nesil. Ben ilkokuldan beri devamlı gidip geliyorum. Kırk senedir yapıyoruz bu mesleği.

Whatsapp Image 2024 04 18 At 13.34.19
Kaya tuzunu Çankırı’nın bereketi olarak ifade eden tuzcu esnafı Güneşülke, yerli ve yabancı misafirleri Çankırı’nın çeşitli güzelliklerini görmeye ve bin derde deva kaya tuzundan faydalanmaya davet ediyor

Muhabir: Furkan Ercan