Bursalı sanayi markası Ermaksan, yeni nesil savunma teknolojileriyle SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda sergilediği Thunderbold Çift Namlulu Deniz Topu ile global arenada dikkat çekti. Dakikada 600 mermi atma kapasitesine sahip olan bu dev toplar, Türkiye'yi Amerika ve İtalya'nın ardından deniz topu üreten üçüncü ülke konumuna getirdi.

Ermaksan, 740 mermi kapasiteli ve 5.5 ton ağırlığındaki Thunderbold'u tamamen yerli ve milli kaynaklarla üreterek, deniz kuvvetlerinin envanterine katmayı hedefliyor. Söz konusu toplar, güverte altı ve güverte üstü olmak üzere iki farklı modelde üretildi. 5.5 ton ağırlığındaki güverte altı modeli, 740 mermi kapasitesine sahipken, 2 ton ağırlığındaki güverte üstü modeli tek dolumda 80 mermi alabiliyor. Tamamen elektronik donanıma sahip bu topların kara testleri tamamlandıktan sonra gemilere montajı yapılacak ve deniz testleri gerçekleştirilecektir.

Dost ve müttefik ülkelerden büyük talep gören Thunderbold, Deniz Kuvvetleri envanterine gireceği gün ihracata da başlayacak. Sipariş alımı için atış testlerinin tamamlanması ve envanter kaydının yapılması bekleniyor.

Ermaksan, 60 yıllık üretim tecrübesi ile savunma sanayiinde daha önce yapılmamış, özgün sistemler geliştirmeye devam ediyor. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Özkayan, “Savunma sanayi göz bebeği bir sektör oldu. Yatırımlarımızı bu alanda artırarak, ülkemizin ihtiyaç duyduğu sistemleri geliştirmeye odaklanıyoruz” şeklinde konuştu.

Yetenek Seçiminde Yenilikçi Çözüm: NEVÜ'den Önemli Bir Proje Destek Aldı! Yetenek Seçiminde Yenilikçi Çözüm: NEVÜ'den Önemli Bir Proje Destek Aldı!

Ermaksan, ürettiği deniz toplarının yerli üretim olduğunun altını çizerken, birçok parçayı kendi bünyesinde millileştirmeye çalıştığını belirtti. Şirket, savunma sanayiinde ihracat hedeflerini büyüterek, Türkiye'nin savunma sanayinde güçlenmesini sağlamayı amaçlıyor. Mevcut ihracat hacmi 100 milyon dolar olarak belirtilirken, bu rakamın önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.

Thunderbold, yalnızca deniz kuvvetlerinde değil, kara kuvvetlerinin envanterinde de yer alarak, Türkiye'nin güvenliğini sağlama noktasında önemli bir rol üstlenmesi hedefleniyor. Üretim süreçlerinde yüksek teknoloji kullanılarak geliştirilen bu sistemler, Türkiye'nin savunma sanayiinde geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı