Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası münasebetiyle “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” adlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Programda başta Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere Rektör Yardımcıları, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Özkan, İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yüksel Sayın, akademik personeller ve öğrenciler yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan programda açılış konuşmalarının ardından hemşirelik mesleği farklı yönlerden değerlendirildi.

Whatsapp Image 2024 05 15 At 14.11.52

Etkinliğin açılış konuşması SBF Hemşirelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Müjgan Onarıcı tarafından yapıldı. Onarıcı, hemşirelik mesleğinin hasta ve sağlık sistemleri içerisindeki mühim rolüne dikkat çekerek ülkemizde ve dünyada yaşanan salgın, afet, iklim krizi gibi pek çok sorunda mesleğin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı. Hemşirelik Haftası’nı kutlayan Onarıcı, etkinlik davetine katılım sağlayan akademisyenlere ve kurum yöneticilerine teşekkür etti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Özkan ise hemşireliğin insan sevgisi, özveri ve sabır gerektiren bir meslek olduğunu vurguladığı konuşmasında, mesleğin kutsallığına ve topluma sağlık hizmeti sunmada en etkin rolü oynadığına dikkat çekti. Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak “mesleki standartlar düzeyinde hizmet veren, eğitim, yönetim ve araştırmalarda rol ve sorumluluk alarak mesleki kariyerini geliştiren, yaşam boyu öğrenmeyi benimsemiş geleceğin bakım gücü olacak hemşireler” yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Özkan, Hemşirelik Haftası’nı tebrik etti.

Whatsapp Image 2024 05 15 At 14.11.32Sn. Özkan’ın ardından kürsüyü teşrif eden Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, konuşmasına 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası’nı tebrik ederek başladı. Türkiye’de sağlık alanında çok ciddi yatırımlar yapıldığını söyleyen Rektör Çiftçi; “Dünya standartlarında çok iyi bir yerdeyiz. Birçok Avrupa ülkesinin sağlık profesyonellerimize ihtiyaçlarını açıkça ifade etmeleri ve ülkelerine davet etmeleri de bunun en somut göstergesidir.” diyerek ülkemizdeki sağlık çalışanlarının niteliğine vurgu yaptı. Rektör Çiftçi, devamında dünyada acının, sıkıntının olduğu her yerde hemşirelerin yardıma koştuğunu ifade ederek gayret ve fedakârlıklarının takdir edilmesi gerektiğini belirtti.

ÇAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesinin merkezinde yer alan bir bölüm olan Hemşirelik’i sadece sağlık alanında görev yapan bir unsur olarak görmediklerinin altını çizen Rektör Çiftçi, toplumu ilgilendiren her meselede hemşirelerin sahada olduklarını, Covid-19 salgını sürecinde ve yaşanan deprem felaketlerinde yine takdir edilecek gayretlerini müşahede ettiklerini söyledi.

Sözlerine; “Dünyada yeni bir sistem olması, bu sistemin insanları öncelemesi gerekmektedir. 100 yıl öncesinin bakış açısıyla bu dünya düzeninin devam edemeyeceği aşikârdır. Her şeye rağmen yeni bir dünya düzeninin oluşması için merhametin, insana saygının olduğu bir yapının teşekkülünü arzu ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler kürsüsünde söylediklerini Türkiye’nin fertleri olarak uluslararası alanda temas ettiğimiz her yerde dile getiriyoruz.” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün uluslararası alanda 85 ülkedeki 260 üniversiteyle yaptığı iş birliklerinde bu düşünceyi ön plana çıkardığını ifade etti. “Dünya daha farklı bir şekle bürünmeli, güzelleşmeli ve insanı öncelemeli” diyen Rektör Çiftçi; bilimin, teknolojinin geliştiği, bilimsel yayın ve faaliyetlerin arttığı bir çağda sıkıntıların, açlığın, gözyaşının, Filistin ve Doğu Türkistan başta olmak üzere dünyanın birçok yerindeki savaşların bitmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çankırı Aile ve Sosyal Hizmetler'den Gazilere Anlamlı Ziyaret Çankırı Aile ve Sosyal Hizmetler'den Gazilere Anlamlı Ziyaret

ÇAKÜ Yönetiminin multidisipliner bir odak noktasına sahip olduğunu aktaran Rektör Çiftçi, odak noktalarının ağırlığını sağlık alanının oluşturduğunu belirttikten sonra binlerce öğrenciye eğitim veren Sağlık Bilimleri Fakültesinin yeni açılacak bölümler ve lisansüstü eğitim programlarıyla daha da güçleneceğine inandığını ifade etti. Devamında, dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinde ÇAKÜ’nün yetiştirdiği merhametli, sevgi odaklı ve insanlara yardımcı olmayı şiar edinmiş sağlık çalışanlarının olduğunu söyleyen Rektör Çiftçi, hemşirelik mesleğinin kutsallığının altını çizdi. Rektör Çiftçi, konuşmasını Dünya Hemşirelik Haftası’nı tebrik ederek nice programlarda bir araya gelmek ümidiyle sonlandırdı.

Program konuklarından Çankırı Devlet Hastanesi Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Betül Yalçın ise hemşirelik bakımının geçmiş dönemlerden günümüze kadarki sürecini aktardığı konuşmasında mesleğin geleceğine yönelik fikirlerini paylaştı. Yalçın’ın ardından Çankırı Devlet Hastanesi enfeksiyon hemşiresi Sibel Çam Karakoç söz alarak hastane enfeksiyonlarının hemşirelik bakımına getirdiği ekonomik yük üzerine konuştu. Toplantıya telekonferans yoluyla katılan Türk Hemşireler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Bulut ise “Hemşirelerimiz Geleceğimiz” başlıklı bir sunum yaptı.

Kaynak: Haber Bülteni