Çankırı da Tarımsal Üretim Planlaması Toplantısı yapıldı. Toplantıya Bakanlığıha bağlı  Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Hayvan Sağlığı Genel Müdürlüğü Islah Daire Başkanı Dr. Engin Ünay, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Üretim Planlama Koordinatörü Sebahattin Keskin, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Uzman Hakan Özer, İl Müdürümüz Dr.Hüseyin Düzgün, Bakanlığıha bağlı kuruluş Amirleri, İlçe ve Şube Müdürleri ve Tarımsal Üretim Planlama Birim Sorumluları katıldı. 

İstanbul’da yol çöktü İstanbul’da yol çöktü

Tarımsal Üretim Planlaması mevzuatı doğrultusunda bu ürünlerin belirlenmesi, üretim planına dahil edilmesi ve Çankırı ili ölçeğinde yol haritasının belirlenerek uygulamaya geçilmesi için hazırlanan Yönetmelik gereğince İlimiz de Teknik Komite kuruldu, İl Tarımsal Üretim Planlama Birim Sorumluları belirlendi.

Üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması ve kayıtlılığın artırılması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde (ÇKS) değişiklik 18 Kasım 2023' de yayımlandı. Böylece mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle tarımsal desteklerden, hibelerden, düşük faizli tarımsal kredilerden, devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticilerimiz de bu imkânlardan yararlanabilecektir.

Üretim planlamasının uygulanmasıyla tarımsal desteklemeler, planlama sürecinde yönlendirici bir araç olarak kullanılacak yeni destekleme modeli, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan hazine faiz destekli tarımsal krediler ve kırsal kalkınma hibe programları üretim planlamasını yönlendirmek ve teşvik etmek amacıyla yeniden düzenlendi.

Tarımsal Üretimin Planlanması konusunda açıklamalarda bulunan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz; "Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerilimler, ekonomik dalgalanmalar, afetler ve küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve kentleşme gibi faktörler gıda arz güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlama sürecini zorunlu hale getirmiştir. Bu sebeple Bakanlık olarak; ülkemizde gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir olmasını sağlayacak, üreticilerin gelir düzeyini artıracak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni düzenlemeler yapmıştır.  Bu kapsamda, 5488 sayılı Tarım Kanunu'nda yapılan değişiklikle tarımsal üretim planlanması konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Tarımsal üretimin planlanması, Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimi bir daha ortaya konulmuştur. Planlama doğrultusunda bir ürünün ne zaman, nerde, nasıl, ne için , ne kadar  Üretim planlaması ile ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi sağlanacaktır. Ülke genelinde belirlediğimiz bu yol haritasının etkin bir şekilde yürütülmesiyle yapılacak bu çalışmalar belki 25 yıla belki de 50 yıla ışık tutacaktır." diyerek tarımsal üretim planlamasının önemine dikkat çekmiştir.

I M G 6946

Çankırı İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün , Tarımsal Ürün Planlamasının önemine değinerek katılımcıları Hoşgeldiniz diyerek selamladı. Dr. Hüseyin Düzgün yaptığı konuşmada"Başta genel müdürümüz olmak üzere daire başkanımıza, Koordinatör ve konu sorumlularına ve Çankırı tarimına, çiftçisine ve yetiştiricisine hizmet eden mesai arkadaşlarıma bu toplantıya katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum, bu toplantının ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlar getirmesini dilerim."dedi

Toplantı Tarımsal Ürün Planlaması sunumlarının ardından soru ve cevaplar ile sona erdi.

Kaynak: Çankırı Tarım İl müdürlüğü