Çankırı tarihinde gerçekleşmiş en acı terör eylemlerinden birisi olan dönemin Çankırı Valisi Ayhan Çevik'e bombalı araç ile düzenlenen terör eyleminde hayatını kaybedenler 25. yılında da unutulmadı. Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Büyük, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Çankırı Baro Başkanı Mustafa Deniz, mülki idare amirleri, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, şehitlerin aileleri ve vatandaşlar  5 Mart 1999'da Çankırı'da yapılan terör saldırısında şehit olan vatandaşları unutmadı. AK Parti Çankırı Belediye Başkan Aaayı Hüseyin Filiz ve İYİ Parti Çankırı Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Karamemiş'in de katıldığı anma töreninde Şehit Polis Memuru Nurettin Cinsoy, Şehit Öğrenci Emrah Ersoy ve Şehit Öğrenci Fatma Dönmez  ile Şehit Esnaf Alpay Evirgen için dualar okundu.

ÇANKIRI VALİSİNE TERÖR SALDIRISI NASIL OLMUŞTU? NEDEN YAPILDI?

Tarihler 5 Mart 1999'u gösterdiğinde Çankırı acı bir güne uyandı. Dönemin Çankırı Valisi Ayhan Çevik sabah saatlerinde evinin bulunduğu Vali Konağı'ndan Çankırı Valiliği'ndeki makamına giderken bombalı araçla düzenlenen terör saldırı gerçekleşti. Çankırı merkezindeki tüm mahallelerden duyulan şiddetli patlama sesi ile birlikte tüm emniyet ekipleri teyakkuza geçerken, polis, itfaiye ve 112 acil yardım ekipleri patlamanın gerçekleştiği Cumhuriyet Mahallesi, Şehit Nurettin Cinsoy Sokak'a (Sokak ismi daha sonradan verildi)  yönlendi. Bomba yüklü aracın infilak etmesiyle birlikte şiddetli patlamada etraftaki araçlar, evler büyük hasar alırken, en acısı da bölgede bulunan 4 vatandaş şehit olurken, 8 vatandaş da yaralanmıştı. Patlamada, Çankırı Valisi Ayhan Çevik'in aracında bulunan koruma polisi, Polis Memuru Nurettin Cinsoy, öğrenci Emrah Ersoy ve Fatma Dönmez ile karşıda işyeri bulunan Milangaz Tüp Bayii işletmecisi Esnaf Alpay Evirgen şehit oldu. Terör saldırısında Çankırı Valisi Ayhan Çevik de başından ağır yaralanarak hastaneye kaldırılmış ve uzun süren tedavisinin ardından sağlığına kavuşmuştu. Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesi nüfusuna kayıtlı olan dönemin Çankırı Valisi Ayhan Çevik saldırıdan uzun yıllar sonra farklı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetti.

ÇANKIRI VALİSİ'NE TERÖR SALDIRISINI KİM DÜZENLEDİ?

Çankırı'da ve Türkiye'de büyük bir yankı uyandıran çalıntı otomobil ile yapılan bombalı terör saldırısını TİKKO terör örgütü üstlendi. TİKKO terör örgütü üyelerinin bomba düzeneği yerleştirdikleri aracı İstanbul'dan, otomobilde takılı bulunan 06 VJT 70 plakayı da Ankara'daki başka bir araçtan çaldıkları tespit edildi.

TDK Başkanı Prof. Dr. Mert Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde konferans verdi TDK Başkanı Prof. Dr. Mert Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde konferans verdi

ÇANKIRI VALİSİ AYHAN ÇEVİK'E NEDEN TERÖR SALDIRISI YAPILDI?

Edinilen bilgiye göre PKK, TİKKO ve DHKP-C terör örgütleri Almanya'nın Berlin şehrinde gerçekleştirdikleri toplantıda Karadeniz Bölgesi'nde etkinliklerini arttırmak için iş birliği yaptılar.  Çankırı Valisi Ayhan Çevik, önceki görev yeri olan Tokat'ta, Tokat Valisi olarak başta TİKKO olmak üzere terör örgütleri ile etkin bir mücadele verdi ve terör örgütlerinin planlarını alt üst etti.

Editör: Haber Editörü